15 Most Important HTML Interview Questions & Answers [2022] | upGrad blog

Software Engineering Manager @ upGrad. Passionate about building bombastic scale vane apps with delightful experiences. In pastime of transforming engineers into leaders. Tim Berners Lee, the father of HTML, has introduced this lyric to the world, and immediately it is one of the most wide used program languages for developing vane pages. therefore, it brings several opportunities and lucrative jobs, as the demand for HTML is unending. If you are wondering where to start first, we bring you HTML Interview Questions and Answers  that would help you crack those hood job interviews. miss of upskilling is the count 1 reason to get rejected in an interview. As the diligence is fast-paced, don ’ triiodothyronine twilight behind. Check out our free courses to get an edge over your competition .
As HTML is a versatile language and has evolved over the years, there are several areas where it can be applied, for example:

  • If you are planning to become a full-fledged professional web designer and developer, you must learn HTML and CSS.
  • You create a web site from rub with HTML and besides customize an existing web page with HTML .
  • If you want to boost a web site ’ south performance and amphetamine, you need to know some techniques in HTML .
  • With HTML as a basis, you can learn early relate technologies such as JavaScript, PHP, or Angular with facilitate .
  • HTML is useful in the bet on development stadium and provides a rich drug user experience .

Learn to build applications like Swiggy, Quora, IMDB and more
Along with the ones mentioned above, more undertaking ideas can be executed with exhaustive learn of the engineering. But why stop at HTML ? Being a full stack developer means learning multiple languages. At least one server-side linguistic process is obligatory. Check out our Java bootcamp which assist you gain virtual skills for your career .
Do you know the subcontract prospects and wage offered to HTML developers ? check out the HTML developer wage in India. Your HTML eruditeness is showcased in your interview and how you answer the HTML interview questions asked to you .
With the scope of jobs in retainer, we have prepared a tilt of these top 10 HTML interview questions and answers to help you succeed in your interviews. It is the first step of homework, and you will gain an insight into the type of questions that are asked. As a bonus, we have besides listed five extra HTML interview questions and answers for fueling your formulation manner ! HTML is much an opening move to get into full-stack development. If you want to master full-stack, check out our Job guaranteed entire smokestack development bootcamp which is a 100 % be program developed to learn job quick skills from circus tent industry experts. So, without any further delay, let’s have a look at them.

Explore our Popular Software Engineering Courses

HTML Interview Questions & Answers

1. What is HTML?
Answer:
HTML is the abbreviation for Hypertext Markup Language. It is the typical documents ’ markup terminology for developing web pages to display on the web browser .
The extensions used to save HTML pages are .html and .htm .
2. What is a Tag in HTML?
Answer:
In an HTML page, tags used are to place the subject and format the pages. They always defined between ( < ) and ( > ) symbols. For exemplar,

text

.
An hatchway tag must be preceded with a conclusion tag and indicated with a ‘ / ’ symbol .
A tag instructs the browser to format the HTML. Tags have many uses, such as changing the appearance of textbook, displaying a graphic, or linking another page .
Read: HTML Developer Salary in India : For Freshers & Experienced
3. What is the key difference between HTML Elements and Tags?
Answer:
This is one of the most ask HTML interview questions .
HTML Elements
The sections of the world wide web page, such as a paragraph, an double, or a liaison is an chemical element, and an element has a certain way of execution. For exercise, the liaison is used to be clicked, and the text boxes can be used to input text .
HTML Tags
HTML elements commune with the browser how to represent the textbook and become HTML tags when enclosed within angular brackets < > .
4. If you want to display some HTML data in a table in tabular format, which HTML tags will you use?
Answer:
The HTML has a specific tag, i, the table rag to display data in tabular form. Below is the list of the HTML tags used to display data in tabular form in HTML :
Tag
Description

For defining a table .

For mentioning a caption to the table .

For defining a row in a mesa .

For defining a cell in a board .

For defining a header cell in a table .

For grouping the body ’ second content in a postpone .

For specifying the column properties for each column of the mesa .
5. What are Attributes in HTML?
Answer:
An extra property is given to each tag to alter the behavior of the tag. Attributes are defined immediately after the rag name, inside the angular brackets. They appear in first step tags and can never appear in close tags .
For example:
You can define an attribute for the tag, such as a text discipline, checkbox, radio clitoris, or many more ways .
Also Read:  Javascript Interview Questions
6. What is an Anchor tag in HTML?
Answer:
An anchor tag is used to link two sections, web pages, or web site templates in HTML .
Its format is :

Where ‘ href ’ is an property of the anchor tag used to identify the sections in a document, the ‘ connect ’ is defined in the prey property, which is to be linked .
7. What are Lists in HTML?
Answer:
HTML lists are used to group a sic of related items in lists. It is defined with an

  • tag.
  • Some normally used HTML lists :

    • Ordered List ( HTML tag :
        )
    • Unordered List ( HTML chase :
        )
    • Description List ( HTML tag :
      )
    • Menu List ( HTML tag :
      )
    • directory List ( HTML tag : )

    8. Define HTML Layout.
    Answer:
    An HTML network foliate is arranged in a specific layout ( format ). here are the sections of an HTML web page to specify the different parts of a web page :

    source
    The primary sections of the layout are :

    • header to define a document or a section header .
    • Main content where the entire web page content is included .
    • footer to define a document or a section footer .

    There are besides sections such as articles and the navigation bar that are the parts of a layout .
    Learn more: Top 10 Fun CSS Project Ideas & Topics For Beginners
    9. What are Forms in HTML?
    Answer:
    Forms are used to collect the user information when they are filled, and details are provided to save into the database .

    source
    10. What is the Use of Comments in HTML?
    Answer:
    Comments are used in an HTML document to make crucial notes and aid developers mention any change to be incorporated subsequently. They are not displayed in the browser when the code is executed. A gloss is always written in between the ‘ — ‘ symbol at the begin and end of the angular brackets .
    Syntax:
    — ‘ Comment ’ ! –
    Five Additional HTML Interview Questions and Answers
    11. What is HTML5?
    Answer:
    HTML5 is the improved HTML adaptation released in 2014 by the World Wide Web consortium. Nowadays, every employer wants to put this as one of the HTML interview questions .
    It has set forth the following modern characteristics to be learned by professionals :

    • DOCTYPE declaration : To declare the HTML document type to instruct the world wide web browser about the markup language .
    • main : The independent tag defines the primary section in the document related to the central content of a document with a
      tag .
    • department : It is used to define specific sections in a text file such as a chapter, header, pedestrian, or any other section, and is specified with the
      tag.
    • header : The header tag defines the title or steer of a document or its section. It is specified with the

      tag .

    • footnote : The footnote tag defines the section of a document that contains information such as copyright or writer ’ south information. It is designated with the

      tag .

    • article : The article tag represents an independent or self-contained separate of the content of a text file with the tag
      .

    12. What is Semantic HTML?
    Answer:
    semantic HTML is one stylus of code, where the tags convey the mean of the text. HTML uses semantics to reinforce the semantics or determination of the content .
    For Example:
    and tags which are used to bold and italic statements in HTML are replaced with and tags in semantic HTML .
    This is because they represent formatting and provide no mean or structure .
    13. What is an Image Map?
    Answer:
    An Image map lets you link different web pages with a single double. It is represented with the

    tag. Every employer expects the applicant to know about this, and this has been one of the most commonly asked HTML interview questions.

    14. Why is the Embed Tag Used in HTML?
    Answer :
    An Embed Tag is used for including a Video or Audio in an HTML Document. A informant of audio or video recording file to be displayed on the web page is defined within an Embed tag as :
    Source .
    15. What is a ‘Marquee’ Tag in HTML?
    Answer:
    You can put scrolling text with a Marquee rag. With the avail of this chase, an picture or text can be scrolled up, down, left, or right. The text which is scrolled is defined within the …… tag .
    Also Read: Full Stack Interview Questions
    Learn  Software Courses online  from the World’s top Universities. Earn Executive PG Programs, Advanced Certificate Programs, or Masters Programs to fast-track your career.

    conclusion

    We have tried our best to get you well equipped with HTML concepts presenting ‘ 10+5 ’ HTML interview questions in this article with the hope that they will help you in your interview preparations .
    For more cognition on HTML, you can find the cautiously crafted upGrad ’ second Executive PG Program in Full-stack Software Development designed for working professionals, including 500+ hours of rigorous aim, 9+ projects and assignments, virtual hands-on projects, and caper aid with exceed firms .

    What is front-end web development?

    Front-end development is the part of world wide web development that involves the building of elements such as HTML, CSS, and JavaScript. Front-end developers specialize in improving and polishing the exploiter ‘s experience on the web site. Front-end developers use HTML, CSS and JavaScript to communicate with the exploiter. This communication is done through web design, graphics, and interactivity. Front-end developers are creditworthy for the drug user ‘s beginning depression and experience of a web site. good network design is crucial to good front-end development. A estimable front-end developer is one that is able to develop websites that are both functional and easy to use .

    What is the use of HTML in web-development?

    HTML ( Hypertext Markup Language ) is the markup linguistic process used to create network pages. It is the most common speech used to display message on the world wide web. Whether you realize it or not, you are credibly using HTML every day. HTML can be used to display text, images, animations, sound and tied television. HTML is made up of tags, which are surrounded by fish brackets. Tags are used to describe a certain patch of data .

    How does HTML and CSS work together?

    HTML and CSS work together to build webpages. HTML ( Hypertext Markup Language ) is the structural code behind most webpages. HTML is what creates the layout of the web page, and creates the diverse headers, footers, text, and images you see when you view a page. CSS ( Cascading Style Sheets ) is applied on clear of the HTML and allows you to modify the look and tactile property of the HTML structure. It ‘s crucial to note that when you edit the HTML, you ca n’t see the changes in the CSS due to the separation, but you will see the changes if you view the page in a different browser .
    Want to plowshare this article ?

    Prepare for a Career of the Future

    Apply Now for Executive PG Program in Full Stack Development

    source : https://gauday.com
    Category : interview

    We will be happy to hear your thoughts

    Leave a reply

    GauDay Crypto news and market tracking in real time
    Logo
    Enable registration in settings - general